Dit rejseapotek til ferien
Når du er på en længe ventet rejse, er det sidste du har lyst til at blive syg og spilde dyrebar tid med at ligge på langs i sengen. Tid, der er meget bedre brugt på stranden eller med at udforske eksotiske regnskove. Ikke desto mindre sker det ofte, at du får spist eller drukket noget, som er inficeret med bakterier, som din mave ikke er vant til at håndtere og derfor bliver dårlig. Eller at du bliver stukket af et insekt, som giver dig allergi. Eller måske noget helt tredje, der kan spolere dine feriedage.
For at undgå at skulle bruge tid og kræfter på at finde en læge, få ham forklaret hvad problemet er, på et fremmedsprog du måske ikke mestrer, og få købt de rigtige medikamenter, hvis brugsanvisning du ikke forstår, bør du medbringe et basisapotek på din rejse, så du kan behandle de mest almindelige sygdomme.
Tandpine
At gå til tandlæge er en overvindelse i sig selv, så at skulle gå til tandlægen i udlandet hos en tandlæge, som du ikke kender eller kan kommunikere ordentlig med, kan i den grad være angstprovokerende. På den anden side er det utåleligt at gå med smerter på ferien – det er der ikke meget afslapning ved. Derfor har tandlæge, Kim Gravesen, givet et par råd til, hvad du kan gøre for at lindre smerterne indtil, du er hjemme fra ferien og kan opsøge din egen tandlæge.
- Tag en smertestillende cocktail: Tag 3 stk. 200 mg Ibuprufen eller ipren og 2 stk. 500 mg pamol, pinex eller paracetamol. Denne kombination kan du tage 3 gange dagligt og vil dække dine tandsmerter effektivt.
- Har du knækket et stykker af tanden, som har efterladt en skarp tilbageværende skarp kant, kan du forsigtigt file tanden med en almindelig neglefil til kanten er blevet rund.
- Er tanden øm ved tryk eller hæver tandkødet er det tegn på betændelse, og du bør få udskrevet noget antibiotika hos en læge. Ofte vil man i udlandet kunne konsultere en apoteker, som måske kan sælge antibiotika uden recept. Ellers vil du, på dit hotel, kunne blive anvist den nærmeste læge.
Diarré
Diarré er en af de store rejsesyndere. Det sker nemt, at du får spist noget mad fra gadekøkkener, som ikke er tilberedt ordentligt, eller du kommer til at drikke drinks med isteringer fra inficeret vand. De indfødte er vant til bakterierne, og derfor bliver de ikke syge som dig. Det kan også ske, at du får bakterier på hænderne, når du håndterer penge eller rører ved håndtag på offentlige steder. Desinficerende gel bør altid være et must i rejsetaske, da det ikke er alle steder, hvor du kan komme til at vaske hænder med sæbe.
Derudover bør du medbringe diarrépiller, såsom propiden eller imodium, der begge medvirker til at stoppe diarré og kan købes i håndkøb. Du bør også medbringe electrolyte tabletter, som kan opløses i vand. Har du haft diarré, har du tabt en del væske, og er du et sted, hvor det er varmt og hvor du sveder meget, vil du kunne dehydrere, hvis du ikke får genoprettet din væske og saltbalance. Electrolyte tabletter kan købes i sportsforretninger eller på apoteket.
Vil du forebygge diarré kan du op til rejsen og under rejsen tage mælkesyrebakterier, der styrke mavens bakterieflora.
Solskoldninger
Udover en solcreme med en passende faktor, bør du medbringe aftersun – gerne med aloe vera, der er særlig god til at lindre solskoldning.
Overfølsomhed
Selvom du ikke umiddelbart er overfølsom til hverdag, kan du risikere at reagere overfor nye madvarer, stik eller dyrehår. Det er derfor godt at have noget antihistamin med uanset hvad. Dette kan ligeledes købes i håndkøb.
Myggespray til at holde myg for døren er faktisk bedre at købe i udlandet, da du her kan købe noget med ingrediensen; DEET. Et stof, der ikke er lovligt at bruge i danske myggespray, selvom forskning viser, at det ikke er farligt i de små mængder, som bruges i myggespray. DEET er det mest effektive middel for at forhindre myggestik. I tropiske områder, er det uundværligt, hvis du ikke ønsker at blive spist af myg.
Plaster og desinficerende servietter
Får du skrammer og rifter på din rejse, er det vigtigt at få det renset grundigt og beskyttet mod bakterier. Derfor bør du medbringe desinficerende renseservietter og vandtætte plastre. Derudover vil en tube bakteriedræbende fucidincreme være anvendeligt, hvis der alligevel skulle opstå betændelse i såret.