Hold dig sund på ferien…

Hold dig sund på ferien…

På ferier har man en tendens til at tage et par kg på, både fordi man tillader sig selv at nyde lidt mere af det gode end normalt, men også fordi det kan være svært at finde sunde alternativer, når man er på farten. Man vælger ofte noget af det forbudte, fordi der simpelthen ikke lige findes nogle sundere alternativer ved hånden. Så tyer man til små chipsposer, en is eller en sodavand – noget som man ikke ville tillade sig i flæng derhjemme. Derudover er det også begrænset med motion man får, når man er på farten i varmen. Er man på storbyferie får man trods alt gået langt, men er man på ferie i sommerferien til syden, er det ofte varmt fra morgenstunden og man orker måske ikke lige at svede i hotellets motionscenter.

Vi har lavet en lille guide til nogle enkelte trin, som gør ferien lidt mindre usund, og hvor du stadigvæk kan nyde alt det gode.

Medbring mellemmåltider

De fleste steder hører der en morgenmadsbuffet med til hotelovernatningen. Her er der ofte et stort udvalg for at tilgodese mange forskellige nationaliteter og morgenmadsvaner, men som oftest inkluderer den i hvert fald frugt, boller, pålæg, ost og æg. Så hvis du ved, du/I skal være på stranden hele dagen, så sørg for at lave en lille madpakke, du kan tage med, evt. i en af ungernes madkasser eller køletasker . På denne måde kan du holde madpakken kølig i varmen og noget mere appetitlig. Børnene synes derimod også det er meget hyggeligt med picnic på stranden eller på køreturen, specielt hvis de selv er med til at smøre den. Medmindre man har is i maven, kan man lige høre tjeneren, om det er i orden, at man tager et par stykker frugt og en bolle med og ellers er der mulighed for at betale et lille ekstragebyr.

Lav nogle fysiske aktiviteter

På de fleste feriesteder er der rig mulighed for at lave nogle fysiske aktiviteter i løbet af dagen. Lej foreksempel nogle cykler, og cykel op til en seværdighed, eller tag børnene med ud på en trecking tur op i bjergene. De fleste steder finder du gåruter til forskellige niveauer. Det kan også være en idé at prøve surf paddling, hvor man står op på et surfboard, mens man padler sig fremad med en lang åre. Det er rigtig god motion, specielt for armmusklerne. Derudover får du solen lige på , så du slår to fluer med et smæk.

Prioriter dine morgenrutiner

Hvad med at gøre det til et ritual, at du står op en halv time før resten af familien og går eller løber en lille tur? Der er noget magisk ved sommermorgner, hvor temperaturen er behagelig. Derudover er du sikkert en af de få, der er på stranden, hvorfor en rask lille morgendukkert fra en øde strand, vil give dig en perfekt og rolig start på dagen.

Prioriter din måltider

Det kan være fristende at give helt los, når du er på ferie, men hvis du nu spiser overvejende sundt til hovedparten af dine måltider, kan du med god samvittighed skeje ud med drinks og pizza til aften. Der er sikkert et overdådigt morgenmadsudvalg, og her vil en god bund af æg, skinke og frugt mætte dig længe og samtidig holde kaloriebudgettet nede. Til frokost og til aften kan du evt. starte ud med en skål salat og et stort glas vand, før du går ombord i lækkerierne – herved har du taget toppen af den værste sult, og du overspiser ikke lige så nemt.

Drik rigeligt vand

Du kan godt forveksle sult for tørst. Derfor skal du drikke rigeligt med vand – specielt når temperaturen er høj, og du opholder dig i solen. Derudover kan et glas vand mellem dine drinks forhindre dig i at dehydrere, uden du lægger mærke til det.